نیمه پنهان جهادی
از پیشقراولی تا پس قراولی
بخشی از سفرهای جهادی که اغلب از دید اکثر شرکتکنندگان در سفر پنهان میماند، سفرهای پیشقراولی یا شناسایی قبل از برگزاری و پسقراولی بعد از مسافرت است. این دو نوع مسافرت جزء فرآیندهای برگزاری مسافرت جهادی محسوب میشوند.
نیمه پنهان جهادی
از پیشقراولی تا پس قراولی
بخشی از سفرهای جهادی که اغلب از دید اکثر شرکتکنندگان در سفر پنهان میماند، سفرهای پیشقراولی یا شناسایی قبل از برگزاری و پسقراولی بعد از مسافرت است. این دو نوع مسافرت جزء فرآیندهای برگزاری مسافرت جهادی محسوب میشوند.
تعیین مکان مسافرت از استان تا انتخاب دقیق روستاها در سفرهای پیشقراولی صورت میگیرد. برای مشخص نمودن استان، از تجربیات سفرهای گذشته و همچنین دیگر گروههای جهادی، مشاوره با فارادی که در این زمینه فعالیت میکنند و یا ردهبندی استانهای محروم استفاده میشود.
بعد از مشخص شدن استان و نامهنگاری با برخی ادارات و سازمانها مانند کمیته امداد امام خمینی(ره) مقدمات باری حضور در منطقه و بازدید از مناطق مختلف استان فراهم میشود. طی اولین سفر پیشقراولی سعی میشود محرومترین مناطق استان مورد بازدید قرار گیرد و منطقه مورد نظر انتخاب شود. اطلاعات اجمالی در مورد پروژههای قابل اجرا نیز بدست میآید. در سفرهای بعدی که معمولاً معاون سازندگی، فرهنگی و علمی هم حضور دارند، زمینه فعالیتها بررسی میشود، روستاهایی که دارای پروژه سازندگی هستند و محا اسکان بازدید و تا حدودی مشخص میشوند. سطح فرهنگی منطقه در زمینههای مختلف اعم از مذهب، آداب و رسوم منطقه و ... از طریق صحیت با مسئولینو اهالی ارزیابی میشود. همچنین شرایط و امکانات برای فعالیت علمی بررسی میشود. علاوه بر این اگر گروه قصد انجام فعالیت دیگری در منطقه را داشته باشد، هماهنگیهای مربوط صورت میگیرد.
گفتوگو با مسئولین استان، اعم از استاندار، فرماندار، مدیر سازمانهای مختلف در استان و شهرستان در رابطه با همکاری با گروه و تأمین امکانات از جمله فعالیتهایی است که در سفرهای پیشقراولی انجام میشود.
تعداد و مدت این سفره بستگی به میزان هماهنگیهای لازم و همکاری مسئولین منطقه با گروه دارد. این سفرها از حدود سه ماه قبل از برگزاری مسافرت آغاز میشود و تا آغاز مسافرت ادامه دارد.
پس از برگزاری مسافرت، برای بررسی منطقه اجرای پروژهها و بررسی نتایج فعالیتها سفرهایی تحت عنوان پسقراولی در منطقه صورت میگیرد. اگر سفرهایی که برای تداوم فعالیتهای فرهنگی و علمی را جزء سفرهای پسقراولی محسوب کنید، این سفرها تا یک سال پس از برگزاری سفر ادامه دارد. سفرهای پسقراولی در زمینه فرهنگی و علمی بیشتر با هدف به نتیجه رساندن و تداوم فعالیتهای صورت گرفته در مسافرت انجام میشود. که البته بستگی به همکاری مسئولین و نهادهای منطقه دارد.
آنچه ذکر شد، گوشهای از فرآیندهای برگزاری یک مسافرت جهادی 10 روزه است. شاید برای کسانیکه در سفر جهادی شرکت میکنند، چگونگی برگزاری مسافرت اهمیت چندانی نداشته باشد، و به سفرهای جهادی صرفاً بعنوان وسیله مینگرند، که در راستای رسیدن به هدفشان از آن استفاده میکنند؛ ولی آشنا شدن با این وسیله ما را در رسیدن به هدف کمک میکند، البته بحث در رابطه وسیله و هدف در جهادی وجود دارد که به امید خدا در آینده به آن میپردازیم.