[اتاق فکر جهادی]
اشاره:
قرار شده تا اسفندماه همین سال درباره شناسای و عرصه یابی در سفرهای جهادی یک سری مطلب جمع آوری و تدوین کنیم.
هم حاصل تجربیات دوستان(بقیه گروه های جهادی) و هم حاصل بحث و فکر خودمون. البته بقیه موضوعات در این باره هم توسط دیگران داره آماده می شه. این قسمتش به عهده ماست.
لذا اگر دوستان نظری در این مورد دارن، لطفاً دریغ نفرمایند. اگر هم خیلی نظر دارن با ما تماس بگیرید تا خدمت برسیم حضوری صحبت کنیم.
به هر حال چون توسط خود گروه های جهادی دانشگاه های مختلف داره تهیه می شه به نظر باید خوب دربیاد.
-------------------------------
مقدمه
یکی از مسائلی که در برگزاری سفرهای جهادی اهمیت دارد، سفرهای شناسایی(همان پیشقراولی) هستند. این سفرها با هدف معرفی حرکت به مسئولین منطقه و جلب همکاری آنها، مشاهده مناطق محروم از نزدیک، جمعآوری اطلاعات اولیه برای برنامه ریزی فعالیتهای فرهنگی- آموزشی در منطقه، شناسایی پروژههای سازندگی و اقدامات لازم جهت تأمین اعتبار و ... انجام میشود. که هر کدام از موضوعات بالا را بطور جداگانه توضیح خواهیم داد. هر اندازه تیم سفرهای شناسایی از افراد قویتری تشکیل شده باشد، اهداف سفرهای شناسایی بیشتر تأمین شده و اثر مستقیم آن در برگزاری مسافرت مشاهده خواهد شد. تأکید بیشترگروهها بر یکی از عناوین زیر بستگی به اهداف آنها از برگزاری سفر جهادی دارد(که در این بخش به آن نمیپردازیم).
سرفصلها:
1. تعریف محروم و محرومیت
افرادی که قصد برگزاری مسافرت جهادی را دارند باید تعریف درستی از محروم و محرومیت داشته باشند، آیا واقعاً محرومیت به فقر اقتصادی خلاصه میشود؟ یا ابعاد دیگری دارد؟ این ابعاد کدامند؟ در این بخش به شرح آن خواهیم پرداخت.
2. تیم شناسایی و عرصهیابی
تیم شناسایی باید از افرادی باشند که در طول مسافرت هم مسئولیتی بر عهده دارند، در این بخش به ترکیب افراد شرکت کننده در مسافرتهای شناسایی میپردازیم.
3. زمان برگزاری سفرهای شناسایی
سفرهای شناسایی را از چه زمانی باید آغاز نمود و سفرهای بعدی را با چه فاصلهای دنبال نمود؟ آنچه به آن پاسخ خواهیم داد.
4. ویژگیهای مورد نظر منطقه انتخابی
آن مختصاتی که با توجه به آنها منطقه برای برگزاری مسافرت جهادی انتخاب میشود، در این قسمت بررسی خواهد شد.
5. چگونگی ارتباط اولیه و شروع سفرهای شناسایی
آغاز سفرهای شناسایی نیاز به برخی هماهنگیها با مسئولین و ادارات دارد. این هماهنگی در بهتر برگزار شدن مسافرت و حل مشکلات منطقه تأثیر به سزایی دارد.
6. عرصه یابی
باید اولویتهای منطقه هدف برای انجام دادن فعالیتهای خارجی مسافرت به خوبی مشخص شود، تا در فرصت باقیمانده تا برگزاری مسافرت برای برگزاری و مدیریت آنها در منطقه برنامهریزی شود. تهیه امکانات و سازماندهی نیروهای انسانی در حوزه فعالیتهای تخصصی از جمله این برنامهریزی میباشد. شرح این بخش بسیار است که به آن خواهیم پرداخت.
6-1 . تعریف و انتخاب پروژههای سازندگی[شرایط و چگونگی]
6-2 . تعریف فعالیتهای فرهنگی
6-3 . تعریف فعالیتهای آموزشی
6-4 .تعریف فعالیتهای تخصصی
7. مستندسازی سفرهای شناسایی[اهمیت و چگونگی]
با توجه به اینکه سفرهای جهادی سعی میکنند تا حدامکان اعتبار مالی پروژههای خود را از منابع دولتی و مخصوصاً غیردولتی و شخصی تأمین نمایند، مستند سازی سفرهای شناسایی اهمیت ویژهای مییابد. شرایط و ویژگی آن را در این بخش شرح خواهیم داد.
8. معرفی اجمالی برخی مناطق محروم
انتخاب منتطقه برگزاری مسافرت به برگزار کنندگان مسافرت بستگی دارد ولی آشنایی اجمالی با چند منطقه که سابقه این حرکت را دارند مفید خواهد بود.
9. چند تذکر درباره سفرهای شناسایی
چند نکته کوتاه ولی مهم درباره سفرهای شناسایی که حاصل تجربهاند و البته ارزشمند.